Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2018 14:16 - Валери Симеонов: Няма да се извиня на патриарх Кирил
Автор: radiovisioner Категория: Политика   
Прочетен: 205 Коментари: 0 Гласове:
0



Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че няма да се извини за думите си по адрес на руския патриарх Кирил.


Преди два дни, в интервю за БНТ, той нарече главата на руската църква „цигарен патриарх“, „второразрядно ченге“ и "хитрец". Думите му предизвикаха скандал в Обединените патриоти, като "Атака“ и ВМРО се разграничиха от тях и поискаха той да се извини. Волен Сидеров дори каза, че управляващата коалиция може да съществува и без Симеонов.

"Човек се извинява, когато има вина. Аз не чувствам абсолютно никаква вина. Няма основание за никакво извинение. Даже съм спестил доста факти около личността на Владимир Гундяев (светското име на патриарха - б.р.). Аз не мога като български патриот да допусна някой да идва в моята родина и да раздава рецепти и указания на кого да благодарим и на кого не. Неговото поведение беше по-скоро на политик, отколкото на духовно лице", коментира днес пред журналисти Симеонов.

Кирил се възмути, че България признава и приноса на други държави, освен на Русия, за освобождението от османско владичество.

Симеонов подчерта, че в коалицията има различия, но депутатите ѝ са достатъчни за подкрепа на кабинета.

Коалицията не е в риск след отказа на Валери Симеонов да се извини за нападките си срещу патриарх Кирил, коментира и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Дали ще се извини или не, това си е негово лично решение. Не смятам, че с подобни думи и епитети трябва да определяш главата на една православна църква, без значение какви политически убеждения имаш“, заяви още военният министър.

Той подчерта, че самият не приема който и да е външен фактор, било от Изток или от Запад, да квалифицира българските институции или по някакъв начин да ги критикува.

"Но това да изразиш позиция, с която защитаваш българските институции, и това да излезеш с определени нападки срещу главата на Руската православна църква е съвсем различно", подчерта Каракачанов.

Попитан дали коалицията може без Симеонов, той отговори, че такъв въпрос не стои на дневен ред.

„Времето лекува всичко. В един нормален човешки диалог, без излишни емоции, които се натрупаха по този случай, нещата ще отминат. По-добре е да си човек с емоции, по-добре е да имаш коалиционни партньори с емоции, отколкото такива, които нямат никакви“, допълни Каракачанов.

На въпрос как ще коментира отношенията между Симеонов и Сидеров, той каза:

"И с единия, и с другия съм говорил, бавно, внимателно времето лекува всичко".

Отказът на Валери Симеонов да се извини за нападките си срещу патриарх Кирил си остава негов грях - в коалицията ще обсъдим какво може да се прави, заяви обаче Волен Сидеров.

"Става дума за принципи и защита на православието. Не искайте сега да предначертавам какво може да се случи. Ще разговаряме", добави лидерът на "Атака".

На въпрос дали наистина коалицията може без Валери Симеонов, той отвърна:

"И без мен може, и без Симеонов, и без Каракачанов, въпросът е да върви в правилна посока политиката в интерес на страната и да не правим дипломатически гафове най-вече".

По-рано депутатът от БСП Александър Симов заяви, че вицепремиерът се е държал като озверял фашист и ако Бойко Борисов е добър стратег, веднага ще го отстрани от кабинета. 



Тагове:   Валери Симеонов,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 857887
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930