Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2018 16:45 - Крайно време е тези касапници да престанат, защото Европа поема пасивите, заяви Борисов
Автор: radiovisioner Категория: Политика   
Прочетен: 595 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
„Факт е, че всички оценяват това, че държавата България е направила, за да има в момента нула мигрантски натиск“, заяви премиерът Бойко Борисов в изявление след срещата си с австрийския си колега Себастиан Курц.
Темата, по която имаме еднакво разбиране, е опазването на външните граници. Тези, които бягат от войни, могат да идват, но след това трябва да се връщат в страните си, за да ги възстановят“, заяви премиерът.
„Крайно време е тези касапници да престанат, защото Европа поема пасивите“, добави той.
Борисов съобщи, че има ясна подкрепа и по темата Западни Балкани. Премиерът ни заяви, че трябва всичко да се подготви, да ферментира, да втаса и декември месец Австрия да финишира Европредседателството си с добри решения по въпроса.
Министър – председателят ни заяви също така, че Австрия стои зад приемането ни в Шенген.

Бойко Борисов призова всички да се постараят да избегнем кризи и припомни историята-как Турция е стигала до Австрия, 5-те века иго, под което е била България.
„Излизам лош пророк. От няколко месеца ви предупреждавам. Светът върви главоломно към конфликт. Виждате, че вече политици с имена, държави си говорят за ракети, за войни и все по – голям става страхът на хората. Недалеч от нас Турция води война, гинат хора и в този момент сигурно. И има два варианта – или да се опитаме с дипломация да се измъкнем от кризата или да докараме армия“, заяви премиерът ни и напомни, че на Балканите знаем какво е да има конфликт.


От години работим добре с Бойко Борисов. Надявам се това да продължи и занапред.


Това каза австрийският канцлер Себастиан Курц след срещата си с премиера Бойко Борисов. "Искам да благодаря на България за нейното силно представяне при Председателството на съвета на ЕС. Днес говорихме за приемствеността на двете европредседателства. Ще използваме австрийското председателство, за да направим Европа по-силна. На едно мнение сме, че една е областта, в която трябва да работим заедно и много сериозно - сигурността и защитата на границите. Искам да благодаря на приятеля си Бойко Борисов, който полага много усилия в тази насока. България охранява много добре границата на Европа и спомогна за спиране на мигрантския поток", категоричен беше Курц.
"На мнение сме, че присъединяването на държавите от Западните Балкани в ЕС ще е полезно за цяла Европа и трябва да се случи максимално бързо. Подкрепяме България за влизане в Шенгенското пространство. Няма държава, която да е положила толкова усилия в последните години в тази насока. Искам да благодаря на Бойко Борисов и за развитието на икономическите връзки между двете страни. Над 370 наши фирми работят в България и допринасят за силните икономически връзки. Много благодаря за поканата да посетя България и ползотворния разговор, който проведохме днес", добави Курц.
"В началото на преговорите сме за новата финансова рамка на ЕС. Ние искаме да видим едно по-рационално изразходване на средствата в ЕС. Трябва да бъдем по-ефикасни в харчането, особено след илизането на Великобритания от ЕС. Бойко Борисов ми разказа, че споразумението с Турция за спиране на мигрантите работи добре. Трябва да продължим разговорите с Турция по тези важни теми. Относно присъединяването на Турция към ЕС, ние имаме ясна позиция - все още е много рано", категоричен беше Курц.
"Искам да кажа, че сме много благодарни за опитите, които се правят в България за защита на външната граница на ЕС. Вашият министър-председател и държавата ви бяха едни от първите, които инвестираха много в това направление. България е най-активна в тази област. Надявам се другите държави да я последват и подкрепят, защото все още има много мигранти, които достигат до Централна и Западна Европа. За да имаме силно и стабилно Шенгенско пространство, външните граници трябва да бъдат охранявани изключително добре, както правите вие", заяви австрийският канцлер.
"За Западните Балкани сме на едно мнение - те трябва да бъдат привлечени максимално бързо към ЕС, но след като покрият всички критерии. Австрия и България имат общи интереси и в тези интереси влиза присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС. Трябва да водим диалог с Турция - в това няма спор. Трябва да си сътрудничим в много области, но ние имаме няколко въпроса относно присъединяването на Турция към ЕС", отговори на журналистически въпрос Курц.
 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850545
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031