Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2018 22:41 - Какво си казаха лидерите на ЕС и Турция във Варна?
Автор: radiovisioner Категория: Политика   
Прочетен: 628 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Приключи срещата между ЕС и Турция във Варна.



Водихме конструктивна дискусия в тази среща, която беше заредена с толкова напрежение, каза премиерът Бойко Борисов след срещата Европейски съюз – Турция.
В срещата ЕС-Турция тази вечер в резиденция „Евксиноград“ край Варна участваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, президентът на Турция Реджеп Ердоган и българският премиер Бойко Борисов, информира БТА.
Очакванията бяха да няма толкова конструктивна позиция, но съм благодарен и на тримата, че говорихме около това, което ни обединява. Поставихме всички въпроси, които касаят България и Европа. И на двустранните срещи поставихме всички теми, като се започне от тракийските бежанци и изселници. Има доста претенции и от турската страна, но разговорите ще продължат и в съвместни комисии и други срещи и се е надявам да има решения, каза Борисов.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че добрите стари отношения са важен аспект.

„Тя е от изключително значение. Миналата година в Брюксел се съгласихме с диалога за различни теми. Днес успяхме да заложим параметри за бъдеще. ЕС и Турция са близки партньори, и за това че са домакини и приютили много бежанци -. Близо 3 милиона и полагат усилия за живота на тези бежанци. Имаме ангажимент да подкрепяме тези усилия. Турция трябва да е по пътя на демократични ангажименти, но тежко пострада от опита за преврат. ЕС остава готова да помогне в това отношение. Добрите стари между Турция и ЕС са важен аспект, които е част от процеса за присъединяване. Все още съществуват притеснения в Егейско море и също така задържане. Днес дискутирахме тероризма, говорихме за чуждите бойци и други теми от общ интерес. Говорихме и за Сирия, и за Африн. Смятаме че трябва да бъде спряно и разчитаме Турция да управлява своите действия, за да помогне хуманитарно за явленията“, заяви Доналд Туск.

Турският президент Реджеп Ердоган каза:

„За мен е изключително удоволствие да съм във Варна.

Борисов ме покани, за което благодаря. Действително надяваме се периода на лоши взаимоотношения да остане в миналото. Споменах че трябва да работим повече в сравнение с миналото. Нашата кандидатура действително ние вече не сме повече да влезем искаме положителна стъпка, обсъдихме стъпките за да се подобрят отношенията. Турция изпълнява своите ангажименти по борбата с тероризма и с бежанците. Има 3 милиона бежанци в Турция като достига до 4 милиона. Към настоящия момент похарчихме 1,8 млрд. евро от съответно институции. 3 млрд. евро са изпратени и трябва да подобрим за да борим бежанците. Ще бъдем много улеснени, ако има тази подкрепа, за улеснимнтехния живот. От друга гледна точка спешните работи са хуманитарни кризи. Това е либерализиране на визовия режим за нашите граждани и през февруари представихме писмо до ЕС. Нашите граждани не трябва да загубят своето отношения в ЕС. Трябва да има ползи от две страни, това са способни, очакваме ЕС да ни даде нещо за разрешаването на тези проблеми. Затова операциите за тероризма допринася за сигурността на Сирия и на Европа. Очакваме силна подкрепа. Турция е правова държава, който упражнява права и свободи. Нашите операции за борба с тероризма ще продължат, докато се допринася за сигурността.

Защото Турция е важен партньор от важно значение. Има с Европа културно-исторически отношения. Затова докато ЕС не подхожда по несправедливо начин няма да се намери начин по тези върпоси. ЕС подкрепя някои действия, затова решението са ние днес предадохме на ЕС писмен вид това което сме дали, въпреки негативните събития в миналото, подкрепяме каналите са бъдат отворени, правихме първа стъпка за подобряване на диалога, за да има конкретни мерки. Елате заедно в тази обща география на Балканите да работим. Елате заедно да създадем стабилна и благоденстваща Европа. Пожелаваме на Борисов добри резултати от срещата във Варна.



Председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер:

„Щастлив съм да допринасям за добър климат между ЕС и Турция. Понякога ми се налагаше да сравня да се разхождам от стаята няма да разказвам и много споделяме икономически и стратегически неща. Турския народ е един велик народ. Много смел, уважение и възвижение. Искаме Турция да е един стратегически партньор в ЕС. Трябва да поддържаме искрен и честен диалог, за да намерим разрешение за това което трябва. Никога не говорим за общите неща, които могат да но обединят. С Турция имаме общи интереси и предизвикателства на което работим заедно. Никога не говорим за това, че сме работили заедно, и Европа дава своя финансов принос за своя проект от ЕБИ. Първото осигуряване на газ ще дойде през 2018 г. от Турция и Европа 2020 г. Срещнахме доста предизвикателства в борба с тероризма. Това е единствено обединение и ще успеем да се борим. Това е изискваме, което налагаме Ние, и трябва да наложим на нашите приятели. Миграцията всичко не е идеално, като успяхме да сключим е доста предизвикателство. Доста са намалели с 87 % като Турция успя да подслони милиони, когато трябва да дадем пример за международната солидарност и лоши и добри усилия. По солидарността резултати са наистина видими, и за бежанците намерили подслон на турска територия. И през март мг процеса на мобилизация на 3 млрд. евро започна и така сме съгласни с това. Те имат навика че имам понякога трудност, а ЕС е изхарчил само милиарди, но има правила. Похарчихме 1,8 млрд евро и специално в деня в които проектите трябва да бъдат приложени. Ангажимента на ЕС по бежанците я Турция ще бъде разбира се спасен и извършен.

Аз съм романтичен, носталгичен, но малко тъжен въпреки отношенията до днес нямаше друго решение от това което обещаем присъединяване на Турция са се случи в един момент. Да прекратим преговорите с Турция не аз съм гарант трябва да продължат усилията и с Ердоган искам да кажа тази вечер, че Турция ще трябва да подобри отношенията с ЕС, да е напредък към бъдещо подобряване на отношенията. За преврата излязохме с комюнике, а и във връзка с наистина сложния свят в който живеем и в този контекст е ясно, че трябва да осъди е този акт този опит за преврат. И той се отнася до опита на лица, които осъждат и ако мислим, че е опит за убийство. Смятаме че турските институции са доказали че са достатъчно стабилни в подробно критичен момент. На задържането на журналисти, индвеама гръцки офицери граничари трябва да мисля чмисля че ще се обсъждат. Трябва да спирам че краката ми се обаждат и ме боли. Беше добра среща, говорихме съвсем открито, и че съм тук. Имали сем доста срещи на тази теми, ЕС и Турция трябва да вървят ръка за ръка.



Юнкер изказа на два езика – английски и френски.

Борисов заяви:

„Но мисля че името на Варна научи в цял свят днес. И екипът продължава да работи в тези метеологични условия. Вече над година имаме нулев натиск на нашата граница. 1000 души помогнахме при местата. Надявам се българите да оценяват въпреки че сега имаме мигранти. По всички останали теми А тракийските българи до една съм ги поставил на Ердоган за намеса в изборите, за тракийските българи. Защото тенденциите са по-малко. Говорихме за данъци, обезщетения, пенсиите на изселниците, водите, културните паметници. И за да бъркаме тази среща, но няма да си развалим отношението. Мисля че биха разрешили тези въпроси. Енергетиката имаме голям напредък. Строежът на интерконектора с Гърция върви, ще информирам Ципрас. Споразумението продължава, подсигурява а етрянша. Като граница на Шенген и ЕС днешната среща е изпълнила, благодаря че съм тук.


Източник: informatorbg.wordpress.com

Във видеата е цялото извънредно предаване, излъчващ на живо от "Евксиноград"
 








Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850580
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031