Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2017 17:26 - Започна новият политически сезон в столицата
Автор: radiovisioner Категория: Регионални   
Прочетен: 153 Коментари: 0 Гласове:
0



  Започна новия политически сезон на СОС  14:29 | 14 септември 2017  

Bulphoto

Достатъчно отдалечени сме от всякакви възможни политически избори, което ще ни даде възможност да се лишим от политически интриги. Това каза в началото на първото заседание на Общинския съвет за новия политически сезон председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков, предаде „Фокус“. 

„В нощта срещу Кръстовден Господ чува моливите ни. Предстои много и отговорна работа. На прага сме на 2108 г., когато София ще бъде едновременно домакин на председателството и европейска столица на спорта. Достатъчно отдалечени сме от всякакви възможни политически избори. Това ще ни даде възможност да сработим, лишени от популизма и политическите интриги“, заяви Герджиков. 

Той подчерта, че са съсредоточени само и единствено върху интересите на София и на съгражданите им.

Председателят на постоянната Комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столична община Малина Едрева заяви, че политическата група на ГЕРБ има ясни ангажименти - усилията им са насочени към развитие на град за хората. Според нея младите и активните го избират, защото имат перспектива.

„Придвижването е удобно, бързо, прогнозируемо. Доверието е все по-голямо между граждани и институции. Имаме райони, в които недостигът на местата в детските градини е преодолян“, каза още Малина Едрева.

Подкрепа и критики от ляво и от дясно

Общинският съветник и председател на ГС на БСП-София Калоян Паргов заяви, че парламентарните избори категорично са показали, че автентичната десница е загубила доверието си. 

„Призовавам ви да се върнем в далечната година 1992 г., когато СОС и Общината вземат решение за демонтиране и премахване на всички паметници, особено антифашистки. Историята трябва да се помни, да има трактовка – такава, която да не остави бъдещите поколения разделени. В началото на есенния сезон това не е нещо ново, а продължаваме нашия мандат. Ние социалистите ще поставим приоритети за председателството“, посочи той.

По думите му по всички 14 точки, които имат като ангажимент по отношение на председателството кметът на София Йорданка Фандъкова може да разчита на тяхната конструктивна подкрепа.

„НСО ще пази ВИП гостите, а софиянци имат нужда от усещането, че не са заплашени в този период. Ние ще бъдем конструктивни, но безкомпромисни при отстояването на интересите на софиянци", каза Паргов. 

Той обърнат внимание и върху два наболели проблема – подобряването на качеството на услугите на „Топлофикация-София“, свързани с дълговете и цената на топлоенергията, както и концесията на „Софийска вода“

"Друга тема е тази за дисбаланса на развитието между централната част и крайните квартали на София. Целият Общински съвет трябва да обясни на всички методиката, начина, по който ще формираме такса „смет“, за да могат софиянци да са наясно, че това, което ще плащат ще бъде справедливо“, каза още Калоян Паргов.

Борислав Бориславов от групата на Реформаторския блок заяви, че се продължава да се работи на парче. 

„Достъпността на Витоша също е проблем, който през призмата на София като водеща столица на спорта, сме длъжни на софиянци по отношение на достъпността. Не може да има транспорт само през събота и неделя“, добави той. 

По думите му позицията на Реформаторите е да подкрепят всичко разумно и градивно и да се противопоставяме на това, което не е такова.

Кметът: Благодаря за критиките 

"За нас сезонът е постоянен и това се вижда и по активната работа през лятото. Благодаря на всички политически групи за изказванията. Предстои един много хубав празник само след 2 дни. Разбира се, че ролята на опозицията е да намери поводи за критики. Сигурна съм, че има такива, никой не е безгрешен. Благодарна съм, че се подчерта, че има качествено подобрение. Надявам се и през този сезон да продължим да работим заедно с разбиране", каза кметът.

Предлагат София Тех Парк за седалище на ЕМА



София Тех Парк е подходящо и атрактивно място за Европейската агенция по лекарствата, като там е предвидено да бъде изградена и метростанция. Пред посланиците на страните от Европейския съюз, акредитирани у нас, и представителството на Европейската комисия в България, в Министерски съвет официално бе представена кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата. 

На представянето присъстваха още вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева и столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че столицата ни отговаря на всички критерии, поставени от Европейската комисия, като достъпност, възможност за работа и образование. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че София става все по-привлекателно и удобно място за живеене и работа. "София спечели титлата за дигитален град, води в страната по инвестиции, има голям потенциал за развитие", добави Фандъкова, цитирана от БТА. 

Тя заяви, че София Тех Парк е подходящо и атрактивно място за Европейската агенция по лекарствата (EMA), като там е предвидено да бъде изградена и метростанция. 

Фандъкова подчерта, че подкрепата на бизнеса е един от важните приоритети, поставени пред градската управа. По думите й акцент е поставен на IT и фармацевтичния сектор. 

"Тук е добро място за развитие за стартиращи фирми, заети с иновативни бизнеси", завърши столичният кмет. 

Заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева вярва, че България е достоен кандидат за седалище на Европейската агенция по лекарствата. Според нея новата централа напълно ще задоволи необходимостта от комфортни условия за работа. Затова Нейчева е на мнение, че преместването тук ще е най-изгодно за всички. 

По думите й безплатните държавни детски градини и училища ще осигурят комфорта на около 800-те служители на агенцията и техните семейства. 

Общо 19 държави кандидатстват за домакинство на Европейската агенция по лекарствата. До 30-ти септември Еврокомисията ще извърши преглед на внесените кандидатури, а решението за релокация трябва да бъде взето през ноември. Централата на агенцията в момента е в Лондон, но ще бъде преместена след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. image Сподели



С 51 млн. лв. повече са приходите на Столичната община за 2016 г. спрямо предходната година.
Това коментира пред журналисти зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов след като Общинският съвет прие на заседание днес годишния отчет за изпълнението на бюджета на Столичната община за 2016 г. 

Резултатите са изключително добри, има 100 процента изпълнение на приходната част и много добро изпълнение на капиталовата програма, добави той.

Съветът прие изпълнението на бюджета и за първото полугодие на тази година. Резултатите също са добри, имаме по-добри приходи спрямо 2016 г., така че трябва да сме доволни от това, което постигаме, посочи Барбалов.

Той отбеляза, че в момента се подготвят изменения в Закона за публичните финанси, които правят още по-важно точното планиране на приходите. 

В момента ние сме изключително прецизни в тази област, защото в бъдеще общините няма да могат да сключват договори, ако не изпълнят своите приходи, посочи зам.-кметът по финанси.

Относно бюджета за догодина, Барбалов посочи, че са разработили процедура, с която се стремят дискусиите в отделните комисии да започнат по-рано. Столичният общински съвет спря строежа на небостъргач в квартал "Стрелбище". На днешното си първо заседание от новия политически сезон Столичният общински съвет гласува единодушно да прекрати процедурата, която трябваше да позволи на НИКМИ изграждането на 44-етажна сграда на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Ю. Тодоров". 

Главният архитект на София Здравко Здравков обяви, че ще продължи битката със съда и инвеститорите, земята да остане зелена площ.

"Ще продължим битката със зъби и нокти за защита на терена в кв. "Стрелбище" като част от зелената система с привеждането му в режим на озеленяване", заяви пред журналисти Здравков след гласуване от Столичния общински съвет.

Процедурата е стартирана от НИКМИ като план-извадка, по реда на чл. 133 от ЗУТ, при положение, че има влязъл в сила цялостен план за квартала. Върху терена има над 50 дървета, заснети от дирекция "Зелена система", за които няма разрешение за премахването им. През имота минава и канализационен колектор, който обслужва кв. "Стрелбище", са част от мотивите на Здравков. 

С тях той ще иска и отмяна на решението на ВАС, с което отмени заповед на тогавашния главен архитект на София Петър Диков да се одобри проект на ПУП за терена. 

През май ВАС наложи 1000 лв. глоба на главния архитект, за неизпъление на съдебното решение и спиране на проекта на НИКМИ. 

Разрушената вътрешноквартална улица обаче минава през имота на НИКМИ и общината не може да я възстанови. 

Общината нареди да се премахне оградата в кв. ”Стрелбище” >

"Тази градинка ще остане такава и ще трябва да намерим формата. Апелирам към инвеститорите да проявят достатъчно разум, да влезем в преговори и да търсим замяна на този терен, който адекватно да предложи бъдещо застрояване", заяви главният архитект.

Общинският съветник Силвия Христова заяви, че ще отстояват за запазване на терена за озеленяване. По думите й са извършени редица проверки, направена е картотека на дървесната растителност, не е одобрявано абсолютно нищо, което касае строителството на този терен.

Заради неизпълнение на решението архитект Здравков търпи глоби.

"Това говори за една преднамереност, защото в рамките на един ден получих две глоби за общо 11 000 лв. Те са обжалвани, но от тази седмица отново има сигнал в прокуратурата срещу мен", коментира Здравков.

Срещу строежа на небостъргача се проведоха поредица протести от живеещите в квартала. От НИКМИ обаче категорично отказват да водят преговори за замяна на имота. 

Драмата с небостъргача в ”Стрелбище” > 

Проект на Столична община предвижда само три зони за строителство на небостъргачи. 





 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 854382
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930