Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2017 13:57 - Врачани: Искаме си болницата
Автор: radiovisioner Категория: Регионални   
Прочетен: 909 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Стотици излязоха на мирен протест пред сградата на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца днес по обяд.   Учители, библиотекари, футболни фенове, политици бяха дошли пред болницата също да изразят негодуванието си от евентуалното закриване на болницата.  

Хората заявиха, че си искат болницата и не желаят най-голямото лечебно заведение в областта, което обслужва население от 180 000 души да хлопва кепенци. Част от лекарите, които излязоха на протеста, показаха заявленията си за напускане.  

Заради липса на персонал е възможно отделението по реанимация да спре да работи, което означава пациентите да бъдат транспортирани до София.  

"Не ни обричайте на гибел", бе написано на един от издигнатите плакати. 

Вчера на среща между изпълнителния директор на МБАЛ „Христо Ботев“ Орлин Цветков и заместник-министрите на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и маг.- фарм. Лидия Нейчева бяха дискутирани обстоятелствата, довели до тежкото финансово състояние на врачанската болница и продължаващи да оказват негативно влияние спрямо опитите за стабилизиране на болницата, под формата на лихви, запори и растящи дългове. 

Припомняме, че преди седмица, на 28 септември, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров посети МБАЛ „Христо Ботев“. С ръководството на лечебното заведение той обсъди състоянието на болницата и възможностите за нейното оздравяване. 

„Проблемът с врачанската болница е, че тук има много натрупани стари задължения. В момента тече процес на преструктуриране. Здравното министерство прави всичко възможно, за да помогне на болницата и методически, и финансово“, заяви министърът при посещението си в болницата. От думите му стана ясно, че МЗ авансово е превело парите за спешност и за отдалеченост , за да разполага лечебното заведение със свободен, незапориран финансов ресурс. Ще направим всичко възможно болницата да я има, декларира министърът тогава. Според него такива натрупвани години наред стари задължения, с по 11%-12% лихва, са воденичен камък, който тежи не само на МБАЛ „Христо Ботев “Враца, но и на УМБАЛ Стара Загора, УМБАЛ Бургас и МБАЛ Ловеч.

Синдикална Секция към КТ Подкрепа при "Пирогов" изпрати отворено писмо до депутатите от Народното събрание и Правителството. 

В него се изразява съпричастност и подкрепа към протеста на медиците от Враца. "Апелираме за активни мерки от страна на Правителството за спасяването на Общинското и Държавно здравеопазване с конкретни промени в мениджмънта и финансирането на същите. Господа депутати, вие ще намерите къде да се лекувате, но помислете за хората които са ви избрали. Не унищожавайте техните надежди за достъпно и качествено лечение", се казва в писмото. 


Тагове:   Враца,   болница,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 851220
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031