Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2017 07:35 - Нецензурен надпис грози фасадата на храм-паметника "Се. Александър Невски"
Автор: radiovisioner Категория: Регионални   
Прочетен: 570 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Нецензурен надпис от няколко дни грози фасадата на една от емблемите на София - храм-паметника "Св. Александър Невски". Липсата на бърза реакция възмути софиянци и провокира екип н а БНТ да се обърне към отговорните институции.


С призив да се легализира тревата осъмва в петък фасадата на храм-паметника "Св. Александър Невски". Това обаче е само част от нецензурния текст, който някой си е позволил да изпише върху катедралата. Потърсихме Светия синод за коментар. От там обясниха, че Негово преосвещенство Мелнишки Епископ Герасим, който е председател на църковното настоятелство на храма, е в Москва и не може да коментира казуса. Никой друг от църквата не пожела да застане пред камерата на БНТ, но домакинът Стефан Калайджиев каза, че са се опитали да изтрият позорния надпис с разтворител, но без успех. Заради това се обърнали за помощ към Столичната община.

Анета Савова, Връзки с обществеността в Столичния инспекторат: "Уверяваме ви, че още тази нощ, надписът ще бъде заличен. А също така ще направим всичко възможно злосторниците да бъдат установени и да понесат своята отговорност."

Освен нецензурния надпис, който се е появил върху фасадата на храма, екипът установи, че стените са мокри заради лошата и стара отводнителна система.

Въпреки че домакинът Стефан Калайджиев ни уверява, че всяка година улуците се подменят. Част от тях са изгнили, а при други липсва връзка помежду им, което води до стичане на дъждовната вода по стените, а оттам и до появата на мухъл. Калайджиев е категоричен, че единственото спасение на сградата, която е и паметник на културата, е ремонтът, който вече трета година се отлага.

Най-вероятно той няма да се състои и през 2018-а, защото след приемането на парите за догодина се оказа, че планираните средства не са заложени в държавния бюджет. Въпреки това на заседанието на Министерския съвет в сряда премиерът Бойко Борисов обеща да се намери начин и да бъдат отпуснати 2,5 милиона лева за ремонта на храм-паметника "Св. Александър Невски". Те ще отидат, за да се направи детайлна оценка на състоянието на основите и на покрива. Едва тогава ще стане ясно колко точно ще струва реконструкцията на църквата.

Междувременно започна премахването на нецензурния надпис върху храма. Графит беше заличен по-рано днес и от паметника на Стефан Стамболов в градинката на "Кристал".




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 857502
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930