Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2018 15:01 - Кметът Даниел Панов предлага Търново за историческа и духовна столица на България
Автор: radiovisioner Категория: Регионални   
Прочетен: 751 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кметът на Велико Търново Даниел Панов предложи градът да бъде официално обявен за историческа и духовна столица на България.

Това стана в рамките на официалното му приветствие по повод празника на града, на който присъстваха председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

На свой ред председателят на парламента Цвета Караянчева пое ангажимент да запознае депутатите в българския законодателен орган с тази възможност.

След като рано сутринта Цветан Цветанов присъства на Светата литургия в църквата „Св. 40 мъченици“, той се поклони и положи цветя на саркофага на един от най-великите български владетели – Цар Калоян.

„Велико Търново е гордост за цяла България и то не само с историческото си наследство, но и със съвременното си развитие. Гражданите на Старата столица заслужено носят самочувствието, че са жители на един от най-обичаните български градове“, заяви Цветанов в присъствието на стотици граждани и гости на Велико Търново.

Заместник-председателят на ГЕРБ се включи и в празничното шествие, предвождано от потрети на благодетелите на града. То тръгна от църквата „ Св. 40 мъченици” и завърши пред паметника "Майка България".

„Щастлива съм да ви приветствам с празника на Велико Търново. Почитането днес на вашите покровители показва, че силата на българската мощ и на българската православна вяра винаги са вървели ръка за ръка. Днес в европейска България никой не може да има съмнения, че армията и църквата, заедно с просвещението и културата, са крепителите на държавността ни. Търновград е сравняван от летописците с Рим и Константинопол. Във вашите вени тупти пулса на гордите Aсеневци, които превръщат България в могъща сила в Европа”, каза в празничното си обръщение председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Пред жителите и гостите на града бе прочетен поздравителен адрес от премиера Бойко Борисов към великотърновци и кмета на общината.

Цветан Цветанов бе гост и на тържествената сесия на Великотърновския общински съвет, на която историкът проф. Пламен Павлов бе удостоен със званието „почетен гражданин“ на Велико Търново. Американският инвеститор Едмънд Бек, реставрирал прочутия хан „Хаджи Николи“, получи награда „Велико Търново“ за опазването на културно-историческото наследство. Със същата награда бе удостоен и емблематичният за старата столица фолклорен ансамбъл „Българче“, създаден преди 50 години.

Празникът на старата ни столица уважиха още депутатите от ГЕРБ-Велико Търново Станислава Стоянова и Клавдия Ганчева, областният управител проф. Любомира Попова и заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова.

КОРЕОСПОДЕНТ: Емилия Иванова  



Тагове:   Велико Търново,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 853113
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930