Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2017 18:34 - ГОЛЯМО ЧУДО! Лекари от "Пирогов" спасиха мъж с 3D!
Автор: radiovisioner Категория: Технологии   
Прочетен: 272 Коментари: 0 Гласове:
0




image



43-годишен софиянец, страдащ от рак на лицето, получи ново лице и шанс за живот след уникална автотрансплантация на 3D принтиран титаниев имплант. Операцията, която е уникална за Югоизточна Европа, бе извършена в "Пирогов" от доц. Николай Янев - светило в областта на лицево-челюстната хирургия, и проф. Николай Габровски, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Интервенцията е продължила над 12 часа. Доц. Янев, който работи в Англия, е предпочел да я извърши именно в неврохирургията на „Пирогов”, заради изключителните възможности на операционния блок и неврореанимацията, с които разполага звеното на проф. Габровски.

Трансплантираният 3D принтиран титаниев имплант е изработен в Германия по индивидуална мярка на пациента. 43-годишният софиянец страдал от рак, като туморът и разсейките са засегнали сериозна част от лицето му. 

По време на операцията, доц. Николай Янев, д-р Светослав Славков и останалият екип от хирурзи са отстранили костта и меките тъкани, засегнати от тумора. На тяхно място са реплантирали с микроскопска техника част от фибулата или т. нар. „малък пищял” (дългата тръбеста кост в задната долна част на крака) и я фиксирали към индивидаулно изработения чрез 3D технологията титаниев имплант. 

"Всичко това се случва благодарение на високотехнологичния процес, при който лекарите задават на софтуера параметрите на работа до най-малкия детайл, както и непрекъсното развиващите се професионални умения и колаборация между медицината и инжинерните науки", обясняват от "Пирогов". 

Предоперативните етапи, през които премина пациентът са сериозни и полагат основите на добрия резултат. Най-напред доц. Янев прави високоспециализирани изследвания, които не просто доказват заболяването, но и са отправна точка в създаването на индивидуалната изработка на импланта, заместващ „изядената” от тумора част на лицето. 

В момента пациентът е настанен в неврореанимацията.

След операцията доц. Николай Янев сподели, че е приятно впечатлен, че в България вече има подобни клиники, отговарящи на последните, съвременни тенденции в здравеопазването. 

Проф. Николай Габровски пък подчерта, че пироговската клиника по неврохирургия не просто е създала условия за оперативно, реанимационно и постоперативно лечение, а и кадри, които могат да използват капацитета й. Според него, тази съвместна трансплантация, в която участва интердисциплинарен екип от различни специалисти, е типичен пример как съместните усилия могат да обединяват конкурентните медицински структури в името на най-доброто за пациентите.


Тагове:   операция,   пирогов,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 851262
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031