Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2017 12:00 - От какво се боят капиталистите в целия свят. От новия облик на КНДР
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 4179 Коментари: 2 Гласове:
-3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес всички виждат очевидното неприкрито лицемерие на някои постоянни членове на  СБ ООН, които на думи встъпват за «мирно решение на корейския въпрос» и се стараят да рисуват себе си  «неутрални посредници», а на дело заемат активна позиция по съглашение, заставайки на страната на САЩ във вече водещата се от тях против КНДР истинска икономическа война.

В резултат на последните санкций против КНДР (пълният текст на Резолюция 2375 (2017), приет от Съвета на Безопасност на нейното 8042 заседание на 11 септември 2017 года виж. тукhttps://undocs.org/ru/S/RES/2375(2017)) от всички страни, влизащи в ООН, забранявайки да продават на Северна Корея множество стоки, в това число текстилни (!), а продажба на газ и нефтопродукти рязко е ограничено само за потребностите на населението, забрнено е да се използва работната сила на КНДР и да се създават съвместни предприятия с тази страна или да се извършват каквито и да било инвестиции. Така също за всички страни от ООН е въведено задължение за проверка на морски кораби от всякаква юрисдикция, ако има подозрение, че тези кораби носят стоки от КНДР или за КНДР.

Тези санкции щяха да бъдат невъзможини да се приемат, ако тези членове на СБ ООН не застанаха против американския империализъм, опитвайки се да лишат малката суверенна страна от правото си на самоотбрана. Благодарение на това КНДР фактически се лишава от 90% от своята външна търговия.

До неотдавна много другари от КНДР в нашата страна се стараеха да не коментират курса на управляващите кръгове на РФ по корейския въпрос в СБ ООН, където ще, напомним, РФ и до днес има право на вето, доставено и от СССР и завоювано с  кръвта на нашите деди и прадеди – воините на Съветската Армия и великата Победа на съветския народ във Втората Световна война. Много наивно предполагаха, че както се казва «не докосвай – няма да се развунит», още повече, че многочисленните прокремълски тролове в интернет с цял глас твърдили и твърдят, че «всъщност Русия поддържа КНДР», а всъщност прави друго, но тайно.

Ето една картинка,която ние намерихме в интернете. Тя вярно отразява реалността.

imageСъвършенно очевидно е че враждебната за КНДР позиция на Русия в СБ ООН е по свирката само на САЩ. Какво щеше да бъде днес на Корейския полуостров, ако у КНДР нямаше ракети и ядрено оръжие?

Но, очевидно, тези, които вършат днес външната политика на РФ, подобно героя от «Кавказска пленница», «бъркат своята вълна с държавната». Само така може да изтълкуваме думите на Песков за това, «Позицията на Русия по КНДР отговаря на националните интереси». В “превод” това означава: «Позицията на РФ по КНДР е изгодна на компрадорската и полукомпрадорска финансова олигархия и висшето чиновничество в Русия, които, предават интересите на народа на Русия, изпълняват под американската свирка всеки танц, който им кажат от САЩ, защото са загрижени за своите капитали, съхраняващи се в американски банки

Ние искаме днес по пътя на публикации подбор на фотографий от всекидневния живот в КНДР с нашите коментари да проилюстрираме на нашите читатели, как и с какво живее Северна Корея и защо е така ненавиждана от световния капитал.

Ние не от слухове знаем за тази страна, у нас там много истински другари. Ние със своите очи виждаме, как се изменя, как се развива в икономическо, научно, културно отношение тази страна през последното десетилетие.

Преди няколко години над КНДР у нас се смееха. Днес хората вече не се смеят.

imageВечерният Пхенян…

image…и сутрешния.

Един от най-красивите, удобни за живот, зелен и безопасен град в света, но този, който сам не е бил в КНДР, това даже не го подозира. Президентът на Руската Федерация в КНДР е бил, но отдавна, и съдейки по негови неотдавнашни коментари за тревата, която там ядят, лошо си представя за себе си как се е изменила за тези години, колко напред в бъдещето е отишла тази страна (макар че трева в нея по принцип се консумира, това е корейска традиция, даже в Русия работещите тук корейци събират в горите папрати и я ядат след специална обработки).image«Чхолима» — според легендата, крилат кон, който прелита 1000 ли на ден, но няма на Земята смелчага, способен да я укроти, затова Чхоллима е излетял на небето. С митичният кон е свъезано името на движението Чхолима https://ru.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%94%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%A7%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0&action=edit&redlink=1 в КНДР https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%A0%D0%B5%D1%81%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0 (аналог на Стахановското движения https://work-way.com/blog/2016/08/19/stahanovskoe-dvizhenie/ в СССР в 30-те години). Днес на смяната на Чхолима идва Малима – това е крилат кон 10 пъти по бърз. Страната се развива днес с «темповете на Малима», за която се пее в най-популярната днес в КНДР песен https://www.youtube.com/watch?v=6yBaKqdNV6g.

imageАприл в Пхенян, когато страната отбелязва своя най-голям празник, рождения ден на техния основател, Президента Ким Ир Сен – един от най-приятните месеци.

imageЗима в Пхенян. Триумфалната арка, издигната в памет на борбата на корейския народ за независимост от японските завоеватели.imageПразничнен Пхенян, заря. Зарята обикновено бива не на всеки празник, а само на юбилейни дати.

imageВид на Триумфалната арка от парка за култура и отдих- едно от любимите места за отдих на пхенянците. Аттракционите тук са най-съвременни, с нищо не отстъпващи от европейските или китайските, а цените на тях са както при нас в съветско време, чисто символични.

imageРесторант «Окрю» — един от най- знаменитите пхенянски ресторанти. За КНДР е характерна архитектура в националните традиции.

imageМонумент идей чучхе – както говорят корейските другари, единствен монумент в света, посветен на идеите. Построен в началото на 80-те години на XX век. На върха му има наблюдателна площадка за посетителите, от която се открива забележителна панорамна гледка към града, а самия монумент се намира точно срещу главния площад на столицата – площада Ким Ир Сен.

imageПоглед на река Тедон.

imageНовото здание на Пхенянското летище, построено по последна дума на техниката. Ако не бяха въведените от Совбезом ООН по измислен предлог санкции, тук щяха да кацат самолети от повече места.

imageУлица Мире – улицата на Учените – една от новите и най-красиви улици в Пхенян, построена в рекордно кратки темпове.

imageНоводомци (обърнете внимание на вратата!) За новодомците е обикновена работа, когато членове на правителството лично посещават новодомците, за да се запознаят за тяхното мнение за новото жилище. Кимченировският стандарт за жилище е около 100 кв метра на семейство. Квартирите се предоставят безплатно и са мебелирани. Сред живущите в тези нови домове за — представители на различни професии, много работници и учени.

imageПрез април тазио година, на празнуването на 105 годишнина от рождението на Президента Ким Ир Сен, пред многочислените събрани в Пхенян чуждестранни журналисти заявили, че те са се готвили «за важното събитие». Журналистите започнали да звънят по целия свят, че КНДР готви ново ракетно изпитание или ядрен взрив. Каква била изненадата, когато на следващия ден ги поканили… на откриването на нова улица в Пхенян – улица Рьомьон, открита от самия Маршал Ким Чен Ин. Корейските другари, смеейки се, казали на чуждестранните писачи: «Сега и напишите, че тази улица е нашия отговор на американските санкции!»

imageСтроителството на тази улица било нагласено за юбилея, но временно спряна, почти на 2 месеца, когато станало наводнението в Хамген-Пукто и се наложило срочно да се прехвърлят там всички строители в страната. Но независимо от това новата улица в Пхенян била дадена точно в срок! https://olegkir2002.livejournal.com/87703.html

imageСлед наводнението на север в Хамген-Пукто, през миналата година буквално за 2 месеца били построени около 40 000 нови домове за пострадалите селски жители. Помагала в строителството цялата страна. Естественно, всички домове били предоставени на хората безплатно и даже с мебели.

imageimageimageimageСелските домове, построени в Хамген-Пукто след разрушителното наводнение.

imageГигантско строителство се извършва не само в Пхенян, но и в цялата страна. Ето например, селските домове с нов образец за селяните – това съвсем не е «елита».

imageВ международният детски лагер в Сондовон. https://work-way.com/blog/2014/08/21/pionerov-ideal/

Тази въжена линия е построена скоро, както и железницата, специално за лагера. Построена е със собствени сили. Швейцария и другите западни страни се отказали да продава въжени линии на КНДР под предлог… «санкцийте на ООН», към които се присъединила и нашата РФ. Много е тъжно когато под предлог на това «законотворчество» се забранява доставката в КНДР на лекарства, спортно оборудване (включително, например, хокейне пръчки, ски и лъкове за стрелба), медицинска апаратура и даже шоколад. Но КНДР намерила експерт по международно законодателство, който е готов да докаже незакоността на санкцийте… Но един ирландски адвокат иска това, но срещу плащане по 5000 евро на час. А неотдавна въведените от СБ ООН санкции се стремят окончателно да лишат КНДР от възможността да заработва валута. И ръководството на КНДР разумно разсъдило, че е по-добре да дава тези немного средства, на развитието на народното стопанство. Правителството на КНДР се обърнало към Секретариата на ООН с молба да се създаде форум от експерти в областта на международното право за оценка на правовите основания и правомерност на «резолюцийте» на СБ ООН, но и до сега не получила никакъв отговор от Секретариата, макар че минаха вече 9 месеца. Така също е вярно и това, че КНДР нееднократно се обръщаше в СБ ООН, за да обсъди сериозната заплаха за международния мир и безопасност, изхождащата от агресивните и провокационни крупномащабни съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея, но тези молби така и не били включени за разглеждане в СБ ООН, на КНДР било просто отказано.

imageКорейските деца през зимата.

imageНовата учебна година в КНДР започва не на 1 септември, а на 1 април. А най-продължителната ваканция е през зимата. Това е свързано с определени енергетически трудности в страната, но в последно време енергетиката успешно се развива, независимо от пресловутите санкции. Голямо разпространение получава алтернативната енергетика, особенно слънчевата. Такова количество слънчеви батарии, в това число за осветяване на улиците, няма в болшинството европейски страни.

imageКакто се пее в корейската песен, «ние се държим на острието на нашите штикове»… И това е истина.

imageimageНеотдавна открития в КНДР дом за отдих  на ветераните от войните. Естественно, всичко в него е също безплатно, а за ветераните тук е истинска, а не словесна грижа.

imageimageВойници от КНА на парад.

По време на паради жителите на градовете топло приветстват своите защитници, спонтанно им даряват цветя и даже дружески потупват ракетите, когато процесията за минута спре! По лицето на войниците добре се вижда, че за тях този ден е истински празник.

image«Чучхейски танк» — собствена разработка корейских конструкторов.

imageimageНемногo знаят зa това, че в КНДР има както леки, так и товарни машини собствено производство. А неотдавна страната на чучхе започна да произвежда и собственни леки самолетыи (За разлика от Русия, която 30 години в угода на преди всичко американските корпорации унищожи в страната автомобилното производство и авиастроене-най-добрите в света! — прим. РП)

imageДържавният заслужил хор на Корейската Народна Армия — един от най-популярните музыкални колективи в страната.

image«След четири години тук ще бъде град-градина».

Корейската Народна Армия — армия-труженица. Охранявайки страната, войниците успяват и ударно да работят на нейните строежи, за разлика от натовските безделници и главорези…

image«Завършил дело – празнувай смело!»- войниците от КНА на почивка.

image«В това е голямата сила, как това да не разбереш, защото във всяка точка от света ние можем да те изпратим…» Корейците празнуват новото изпитание на МБР. В съвременният свят само здравата отбрана и съвременно оръжие могат да гарантират на народа на КНДР мирен живот.

imageНародът на Пхенян посреща героите-ракетчици, които са дошли в града на отдих след успешни изпитания.

imageРакетният отрасъл - гордост на корейския народ. Както се е пеело в съветската «Песен за балистическите ракети» от 1959 година, «На кого, ако не на нас нашата ракета се харесва!» Разбира се, корейската младеж днес плаче за усвояване на космоса, както едно време СССР, и печално вижда, колко се е овълчило т.н. «световно съобщество» без сдержаващия фактор в лицeто на СССР — вместо да се порадва на научните успехи на корейския народ, то с всички сили се опитва да му попречи, макар че мирното усвояване на космосаа е законно право на всяка суверенна държава.

imageФестивалът на ледовите скулптури в Самчжиьон през в февруари.

imageОлимпийският шемпион от Рио по спортна гимнастика Ли Се Хван, в СМИ за него писаха «най-нещастният олимпийски шемпион». Но тези, които познават корейците, знаят че за тях просто не е прието бурно да проявяват своите чувства.

imageМасови танци на площада – типично корейско празнуване. Удивително красиво, и в това мероприятие могат да вземат участие всички желаещи чужденци.

imageКонцерт на неотдавна създадения ансамбъл «Самчжиьон».

imageКорейските музыканти прекрасно са осведомени за цялата класика в света, а така също за съвременната музика. Например, може да се чуе пеенето на италианската песен«На люлката» или произведението на Джоакино Росини, а така също арии от опери на Чайковски «Евгений Онегин».

imageКНДР е силна още и защото строящия се социализъм в нея се базира на уважение към традициите.

imageДепутатът от Думата и чле на  КПРФ Казбек Тайсаев предава на дипломат от КНДР нова партия научно-техническа литература (странно, че още не са явили при него и да му кажат че има «санкции от СБ ООН», както вече беше с някои от другари от КНДР в Русия!).

КНДР има много приятели във всички краища от свята, макар че САЩ се опитват да спрат развиването на страната, искайки от тях късане на дипломатически и икономически отношения с героическия корейски народ.

Най-красивото и трогателно в КНДР – това са човешките отношения и това, как хората се грижат един на друг и за страната, а тя от своя страна се грижи за тях. За да се види това трябва да си ходил там и то не един път. За да разбереш обществото им трябва време и желание да се учиш и мислиш.

Президентът Путин казал https://life.ru/t/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/1040879/putin_v_kndr_skorieie_travu_budut_iest_chiem_otkazhutsia_ot_iadiernykh_ispytanii дословно следното за самозащитната ракетно-ядрена програма на КНДР,  в навечерието на приемането на най-новите санкции против тази страна, които фактически са нацелени на нейното икономическо удушаване, на това, да се върне в научно, икономическо и технологическо отношение на границата на средновековието:

«Да те (гражданите на Северна Корея — прим. РП) трева ще ядят, но няма да се откажат от тази програма».

От товао много слушатели, както у нас така и в чужбина, направили извод, че руския президент не само разбира, но и признава тяхната безполезност и жестокост на санкциите. И трябваше да се радваме. Това е било на 5 септември. А на 11 септември СБ ООН, включвайки задължителното в него право на вето на РФ, гласувал за нови санкции против КНДР. Те самите, безполезните и жестоките.

Какъв логически извод може да направим? Че руския президент иска корейците да ядат трева?

Едно време известния литературен герой Остап Бендер произнесе следната фраза «У мен със съветската власт възникнаха за последните години сериозни разногласия. Тя иска да строи социализъм, а аз не».

Властта у нас отдавна не е съветска. Но тези думи днес неволно си ги спомняме. Само че всичко е наобратно.

Президентът Путин иска корейците в КНДР да ядат трева.

А ние приятелите на КНДР, не искаме. И не защото ни е «скучно», както е било при Остап Бендер. А защото ни е болно. Болно за това, което творят от наше име руските дипломати в СБ ООН, полагайки ръка към икономическо удушаване на малкия съсед, който има исторически дружественни отношения снас.

Представителят на Института по делата на САЩ при Министерството на външните работи на КНДР във връзка с разпространяващите се в последните дни несправедливи коментари подчертал следното:

«И европейските и други окръжаващи ги страни, нямащи собствено мнение, в поддръжка на такива коментари от САЩ, описва санкциите и натиска, като дипломатически средства за решаване на проблемите на Корейския полуостров, опитвайки се да оправдаят своите подли акции. Но те се присъединяват към санкциите с натиск в името на мирното решение на проблемите на Корейския полуостров.

Опасността от търсене на политико-икономически санкций и натиск са нацелени на пълното задушаване на суверенитета, правата на съществуване и правата на развитие на суверенна държава и с нищо не се отличават от военни действия в агресивна война. И това в никакъв случай не може да оправдае с мирни и дипломатически действия.» (цитат по сайта ЦТАК от 30 септември 2017 г.)

Този, който е видял със своите очи икономическото развитие на тази страна за последните 5 години,  видял е и това, че това развитие не е на думи, лозунги, че ще бъде «към 2020 година» (а след това е отложено «за 2025» и т.н.), а на дело, и че е насочено на подобряване живота на целия народ на КНДР, а не само на малка група самопровъзгласили се «стопани на живота».

И ние искаме да споделим това с вас, нашите читатели, това което ние видяхме в КНДР. За да може вие да разберете, какво всъщност се опитват да ви попречат и да скрият от вас т. н. «велики» буржоазни държави.

Надяваме се че сме успели да ви покажем.

Като заключение.

…В старинной корейской сказке, записанной еще в дореволюционные годы нашим писателем Гариным-Михайловским, говорится:

– Таков закон,  и по закону ты незаконный.
– А может быть, не я, а закон незаконный?
– А все может быть.
– Кто пишет законы? – спросил мальчик.
– Люди, – ответили ему.
– Вы люди? – спросил мальчик.
– Мы? – Гости посоветовались между собой и ответили: – Люди.
— От вас, значит, – сказал мальчик, – зависит переменить неправильный закон.»

Мы – люди, самые обычные простые люди. И это от нас зависит переменить неправильный закон. Если не переменить, то, по крайней мере, его не исполнять.

У нас нет капиталов в американских банках, нет собственности в США. И нас, в отличие от российских компрадоров, американскими санкциями не запугаешь.

В далеком 1950 году француженка Раймонда Дьен легла на рельсы перед поездом с оружием, отправляемым империалистами на войну в Индокитае. Она не была революционеркой, она просто не хотела больше войны, никакой войны.

«Чтоб голос воющих сирен
Не возвещал тревоги,
Решилась лечь Раймонда Дьен
На полотно дороги.

Пред ней, со скрежетом колёс,
В пути меж полустанков,
Остановился паровоз
С тяжёлым грузом танков.

На свете нет прочнее стен,
Чем те живые люди,
Что могут, как Раймонда Дьен,
Орудья встретить грудью.»

И если мы не хотим войны, не хотим, чтобы она опустошительным вихрем прошлась и по территории нашей страны, мы должны уже сегодня встать на пути новой войны — войны, ведущейся пока экономическими мерами объединившимися капиталистами всего мира против героического народа КНДР. Потому что тенденция очевидна и проверена неоднократно историей человечества: сначала беспардонно наглые экономические санкции, а затем вооруженное столкновение; сначала много малых, «локальных» войн, а затем большая война, в которую будет втянут весь капиталистический мир.

Остановить эту большую войну легче всего именно сейчас, борясь против всяких экономических санкций, против права тех или иных стран налагать их на другие страны, тем более что такая борьба выгодна и буржуазной власти в России — ее компрадорский капитал сам находится под санкциями, принятыми против России с подачи США.

Р.Обоев

В статье использованы фотографии сайта https://www.flickr.com/photos/uriminzok/




Гласувай:
6



1. bojinkata - Реално почти всичко произвеждат! А ...
13.10.2017 14:48
Реално почти всичко произвеждат! А някои това не харесват и праскат минусите! Путин е за "партньорите"!!!
цитирай
2. zaw12929 - Щатите заплашват- вие имате теза за ...
14.10.2017 15:37
Щатите заплашват- вие имате теза за всичко да е виновна Русия, която граничи а КНДР и при война не територията на САЩ, а на Русия ще пламне
От Русия чухме- решаване с преговори- защото корейската война от 1953 още не е приключила с договор.
Информацията ви е от полза за папагалите, които повтарят лъжи и се борят " за правата на корейците т е да ги превърнат в колония, да ги ограбят...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659280
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031