Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2014 12:59 - Рабат-пътя до днес.
Автор: andalutravel Категория: Туризъм   
Прочетен: 3039 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.09.2014 08:32


 Рабат  столица на Мароко от 1956 година е забележително красив и дължа да подчертая чист град. Построен в стил Арт Деко по време на френския протекторат под ръководсвото на главният архитект Хенри Прост, днес е основен административен център на Кралството, който събира 1 623 000 жители. Разположен на брега на океана и устието на река Бу Регрег, която извира от Средният Атлас и се влива във огромната водна маса на Атлантика, Рабат е основен дипломатически център на Мароко в който се намират седалищата на посолствата на много държави, както и парлементът.
image

Заедно с неговият съсед Сале, който се намира на отсрещният бряг на реката са били седалище на финикийско селище / Челла/ по-късно прекръстени в  Сала Колония по време на римляните до III век след новата ера. Изоставен на местните берберски племена градът просъществува до пристигането на първият алмохадски султан Аб Дел Мумин през 1146 година.
Това е периода през който алмохадската династия превръща това място в база на тази, където е била концентрирана нейната флота. От тук те са нападали християнски търговски кораби и извършвали набези към гибралтарският проток и Испания. Започва се проект за създаването на 400 хектара град , заобиколен от защитна стена с 5 порти, джамия с 400 колони, която е трябвало да превъзхожда Хиралда в Севиля и Котубията в Маракеш. След смъртта на третият султан Абу Якуб Ал Мансур през 1199 година, всичко замира, строителството спира - градът е изоставен. 
В днешно време можем да видим остатъка от кулата /минаре/ на Хасан висока 44 метра. Проектът за нея е бил да бъде висока повече от 60 метра. Колоните предназначени за постройката на джамията докарани от известният римски град Волубилис са пример за този грандиозен план. По-голямата част на Рабат е разрушена  от заметресението на Лисабон през 1755 година.


image

През 1260 година града e завладян от Алфонсо X " Мъдрият", който по-късно го изоставя и опожарява.
Годината е 1609. Испанският крал Фелипе III издава указ чрез който заповядва изгонването на всичи морискоси /мюсулмани, които живеят под управата на християни/ и евреи от територията на Испания. 3000 от тях емигрират тук и се настаняват в Касбата Удая, която стопанисват с позволението на местният султан. Така и успяват да създадат Републиката на двата бряга, заедно със Сале през 1627 г. От този момент река Бу Регрег става и център на пиратството, което е било и основната им дейност.
Касбата Удая е успяла да се съхрани до днешно време - известна с красивата андалуска градина и синият град.

image
image

Тази пиратска дейност продължава до качването на престола на Мулай Рашид  1666- първият алауидски султан на Мароко, който успява да я прекрати.
Започва една борба за обединяване на Кралството.
И ето ни в периода на френският протекторат. Маршал Лиатей избира Рабат за столица през 1912 година. Започва се едно престрояване на града под ръководството на френският архитект Хенри Прост. От тук и се предава този стил Арт Деко, възникнал във Франция през началото на ХХ век.,за който споменах по-горе. Това продължава до обявяването на независимоста на Мароко през 1956 година от върналият се от заточение крал и баща на новата и модерна мароканска нация - Мохамед Бен Юсеф известен под името Мохамед V.
Той изнася реч  в свещенният петък на мястото, където се намира и кулата на Хасан. Това е и причина тук да се построи мавзулеят, където лежат тленните му останки, заедно с неговите синове Хасан II (следващият крал) у Мулауй Абдела.
Строежът започва през 1961  и продължава 10 години. Главният архитект е виетнамец - Ерик Во Туан. Съркофазите в него са от оникс - полускъпоценен бял камък внесен от Пакистан. Покрива е в зелен цвят символ на Исляма.

image
До него се намира една джамия и библиотека.
В Рабат задължително трябва да се посети и Кралският Дворец. Построен през 1864 година, това е единственият палат в Мароко, който отваря вратите си за туристи. Тук можем да видим неговият площад Мексуар, кралското училище, джамията и много административни сгради. Между другото кралят Мохамед VI живее в резиденция и не в палата.
image
image

В Мароко има 12 кралски палата и 24 резиденции. Относно историята на този град - опитах се да я сгъстя възможно повече. Разбира се не съм споменал още много факти и събития. Един пример за това е Некрополис на Челла създаден от Бенимеринската династия - архитектурен емблематичен паметник, катедралата на Свети Педро от Рим 1921, университети, булеварди украсени с цветя и палми.....и разбира се местните жители. Един пример - по-голямата част от студентите завършили университет са жени, а това ни показва едно ново  мислене и убеждения в изграждането на новата генерация, на новото Мароко. 
Аз водя групи в тази страна и го правя с голяма любов и уважение към нея.
Написано от:
Мишо Иванов    andalutravel



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andalutravel
Категория: Туризъм
Прочетен: 228084
Постинги: 47
Коментари: 34
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031