Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2021 14:08 - Кошлуков и Георг Еди-Кой-Си срещу шахматния кумир Боби Фишер ?!
Автор: ogniangarkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1606 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 26.02.2021 23:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 23.2.т.м. в предаването по БНТ 1 „Последният печели” водещият Орлин Горанов цитира в ефир по адрес на евреите негативно мнение на екстравагантно нестандартния в човешките си контакти, но безспорно гениален шахматист и световен шампион през 1972-1975 г. Роберт Джеймс /Боби/ Фишер. С родители от Швейцария и Унгария, с юдейски гени. Най-старата съществуваща еврейска организация Б"нeй Б"рит и Организацията на евреите в България (ОЕБ) Шалом реагираха рутинно по утвърдената версия. Още на 24 т.м. генералният директор на БНТ Емил Кошлуков надхвърли себе си по сервилна политкоректност, каквато никога не бе проявявал примерно по темите „национален нихилизъм за и в съвременна България”.

Пригласи му т. нар. национален координатор за борба с „антисемитизма” Георг Георгиев, шеф на младежкия „комсомол” на ГЕРБ, без грам външнополитически опит, удостоен с поста заместник-министър на външните работи !? С отеснялото костюмче и с езиков запас от 200-300 думи полит-клишета, независимо от темата. Жалко бе да слушаме и извинението на чаровния водещ Горанов по темата табу в духа по-голям католик от папата. В защита на хонорара си ли ?

За съжаление заклинанията и хвалбите на Кошлуков за реформи и икономии в БНТ явно си останаха пропаганден шаблон. Излезе наяве, че Горанов е само шоумен и високоговорител на външна продукция + редактори. Сиреч Кошлуков е препотвърдил системата за колективна безотговорност на подобни предавания, прехвърляйки вината за гафове на т.нар. външни продуценти. Източващи БНТ по класическа схема от соц-време,  в случая, по некомпетентност.

Но тематичният гаф не бе прецедент в предаването. Защо ли ?

Къде бяха старозагорският медиен славей и „дипломатът”- бърборко с отесняло сакенце и калеври около 19 декември м.г. по време на гаф в същото предаване ? Тогава обаятелният актьор и певец Орлин Горанов се набърка в "нови прочити” на историята на Втората световна война на кохорти от гузни европейски държави, ощетяващи незаслужено приноса на България като № 1 сред съюзниците на Оста, спасила всички свои 50 000 евреи под българска администрация. Т.е., всички живущи в границите на Царството. Горанов обяви като спасител № 1 Дания, без да прецизира „уточняваната от години” цифра 7200 „недадени” от около 8000 (по данни на райха, протокола от Ванзее, 1942 г.). "Спестен бе" и материалният мотив за спасяване – по 10 хил.$ (сега = поне на 150-180 хил. $) на човек за прехвърляне с лодка в нeутрална Швеция. Поне да бе спомената Албания, в чиито непристъпни планини са се укрили всички 200 албански евреи! Горанов бе явно консуматор на историческа експертиза на външния продуцент, във времена на fake news и обилна дезинформация, вкл. сътворена от реномирани страни. Добре, че не бе попаднал на Нидерландия, която се била считала за спасител № 1 с недадени 1500-1600 евреи от 9 млн. население, с някакъв измислен % на глава на населението. Или на Гърция, която при десетки хиляди евреи, коментира единствено спасяването на 375 души от някакъв остров (вж. стр. ми  на ФБ/ 21.12.2020 г.).

Извън нея си спомням за изява на дипломатическия корпус за Холокоста преди 3 г., когато „националният координатор” Георг Г. не промълви нито дума за българския принос, съдействайки на гузните евро-държави в преиначаване историята на ВСВ. Според проф. Искра Баева, за да бъде по-ясен мащабът на жертвите на европейските евреи, при цялата условност на големите числа в историята, в онези трагични години загиналите евреи в балтийските страни доближават 100 %, в Гърция – 98 %, в Полша – 94 %, в Австрия – 88 %, в Германия и Чехословакия – по 86 %, в Югославия – 84 %, в Холандия 74 %, в Белгия – 55 %, в Унгария и Норвегия – по 50 %, в Румъния – 46 %, в Италия – 34 %, във Франция – 26 %.

Отделен въпрос е доколко е коректно понятието антисемитизъм след като мнозинството семити са арабски и други неюдейски племена. И е доста примитивна позицията, че у нас има предпоставки за антиюдаизъм, след като дори в ръководството на национално настроената ВМРО е избран Александър Сиди.

Далеч съм от мисълта, че мозъчният тръст на текстовете за Горанов може да е в течение на съдбата на покойния шахматен магьосник и на мотивацията за еретичното му изказване. В интерес на истината, най-сериозните съперници на Боби Фишер през активният му творчески период 60-те – 90-те години на м.в., с изключение на арменеца Тигран Петросян, са главно с еврейски корени (Самуел Решевски, САЩ) и съветските гросмайстори-звезди Борис Спаски, Михаил Тал, Ефим Гелер, Паул Керес, Лев Полугаевски, Давид Бронщайн, Марк Тайманов, Виктор Корчной, Михаил Ботвиник, Василий Смислов, Леонид Щейн, Юрий Авербах, Айварс Гипслис. Както и „по-късни” като Гари Каспаров (Вайнщейн), световен шампион (1985-2000 г.).

Четвъртият по резултатност гросмайстор в историята на човечеството Боби Фишер е бил подлаган на системна дискриминация от тези съветски гросмайстори с цел той да не бъде допускан като победител в редица супер-авторитетни шах-турнири. По простата схема: 4-5 съветски гросмайстори от изброените играят на победа срещу Фишер, помежду си не се натоварват и завършват наравно. И срещу най-добре представящия се сред тях губят съзнателно, осигурявайки № 1 за съветски гросмайстор. А Фишер е сам сред съветските „евро-вълци” с подобна нему етногенетика. Щом те изтеглят поредни номера, всеки следващ ден „несъветските” шахматисти трябва да играят последователно с някой от тях, наречени с метафората „алеята на смъртта” от познатите тогава гросмайстори Бент Ларсен (Дания) и Лайош Портиш (Унгария).

„Шахматният изкуствовед” Фишер е предубеден и поради влиянието на своя етнос в държавната администрация на САЩ. А с родината си той има системни проблеми. През 1975 г. губи титлата си световен шампион, защото не получава изходна виза от САЩ за Куба, където ФИДЕ е определила да бъде игран мача с претендента за титлата, сибиряка Анатолий Карпов. Фишер е подозиран от данъчни агенти за неиздължаване към държавата и заживява в Япония и Филипините. Нарушаването на поредното щатско ембарго му коства свободата. През 2003 г. от САЩ официално анулират паспорта му и той прекарва 8 месеца в японски затвор. Фишер обвинява персонално президента на САЩ Джордж У. Буш и японския  премиер-министър Коидзуми за преследване по политически мотиви. Умира с исландско гражданство в Рейкявик през 2008 г. Мнозина считат, че към края на живота си той страда от психически отклонения, най-вероятно вследствие на отнемането на шахматните му титли, вкл. шампион на САЩ, от правителството на собствената му страна.

*

Предозираното ибрикчийство от памтивека, освен да накърни достойнството на субекта, понякога може да навреди на обекта. Както с просъветската пропаганда в екс-източния блок, нявга. Ефектът често бе обратен. Или с хиперболизацията на заплахи, изказвания на мнения и излишно драматизиране на емоционализми. Разбира се в рамките на човешките ценности, според които нищо не оправдава изтреблението на милиони невинни хора.

            **

Има и мнения, в т.ч. на български евреи, че в цивилизовано плуралистично общество един етнос не може да бъде вечно толериран. „Боби Фишер е гений и има право на мнение,  а ние, негениите - да го цитираме”. И че позицията на Шалом е нео-марксистка с откровени елементи на тоталитаризъм -“...ако не пееш в нашия хор, значи ти си враг”.

***

И накрая към членовете на ложа „Кармел”, Б"нeй Б"рит и Консисторията (УС) на Организацията на евреите в България Шалом : Следва ли да има различия в отношението към паметта или настоящето на следните синове и дъщери на майка България: Марко Фридман, Леон Таджер, Адалберт Антонов-Малчика, Виолета Якова, Емил Шекерджийски, Йосиф Хаим и Моис Йосиф Бенбасат, Саул Авербах, Менахем Папо, Изидор Айзнер, Леон Таджер, Маир Джалдети, Ездра Мордехай, Израел Маир Илел, Исак и Яко Алболах, Изи Аврам Герон, Алберт Хаим Бенвенисти, Хаим Моис Чичек, Лев Главинчев, Пепо Коен, Леа Пепо Коен, Нисим Меворах, Жак Натан, Исак Паси, Соня Бакиш, бай Мончо Бехар, Емил Коен, Йосиф Герон, Греди Асса, Марсел Израел, Роза Бергер ?

****

А Емил Кошлуков: кога ще въведе ред – и с показател за компетентност - по хранителната верига продуцент, редактор, отговорен режисьор, водещ?

Кога ще се извини за съучастие във всяването на масова психоза за Ковид-19?

И до кога БНТ ще толерира антибългарски нихилистични изказвания ?

 

 

26 февруари 2021 г.                       

                                                                                                            д-р Огнян Гърков 



Гласувай:
1



1. tocco - Тове е гледната точка на Гърков.
26.02.2021 15:15
Тя не е меродавна. Неотдавна руснаците разсекретиха архива на Аушвиц, който бяха отмъкнали.
От който него става ясно, че в Аушвиц са умрели словом и цифром 53 000 души. Повечето от болести и глад. Защото инфраструктурата на Германия е била тотално разрушена от варварските бомбардиловки и снабдяването с храна и медикаменти на лагера е станало невъзможно към края на войната.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ogniangarkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 386469
Постинги: 238
Коментари: 89
Гласове: 283
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031