Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2018 17:12 - В края на февруари: Затворени пътища и училища и дебел сняг (ОБЗОР)
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 855 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тежка зима над страната - голяма снежна покривка, ниски температури, затворени пътища и училища, и населени места без ток.
В 26 области е в сила оранжев код за обилни снеговалежи, на места - и с отрицателни температури, и силен вятър. В областите Смолян и Кърджали кодът е червен - най-високата трета степен на опасно време.

Затворени пътища и ограничения
Ограничено е движението на МПС над 3,5 тона по път I-2 Русе – Разград – Шумен
- Ограничено е движението на МПС над 12 тона през Обзорски проход
- Ограничено е движението на МПС над 12 тона по път I-7 Шумен – Силистра
- Ограничава се движението за всички автомобили по Подбалканския път I-6 в участъка между Мъглиж и Николаево поради нулева видимост
- Ограничава се движението за всички автомобили по Подбалканския път I-6 в участъка между Мъглиж и Николаево поради нулева видимост, силен вятър и навявания. Обходният маршрут е път I-5 Казанлък - Стара Загора - път II-66 Стара Загора - Нова Загора и II-55 Нова Загора - Гурково.
Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона и в участъка Пазарджик - София в посока София на автомагистрала „Тракия”, в участъка Ябланица -София в посока София на магистрала „Хемус”, по пътя Ботевград - Мездра, по пътя София – Карлово, по пътя Нови пазар – Тръница, пътя Перник – Голямо Бучино, поради снегопочистване. Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода „Печинско“ и по пътя Батак – Доспат.
Проходът Хаинбоаз е затворен за товарни автомобили. В посока юг - север, Гурково - Велико Търново, е затворен за товарни автомобили над 12 тона заради проблем на пътя Велико Търново - Русе. За леки автомобили проходът е отворен. Почиства се.

Към 16.00 часа аа граничния пункт "Кулата – Промахон" вече се пропускат товарни автомобили на изход от България. На пункта "Илинден – Ескохи" гръцките гранични власти пропускат леки и товарни автомобили само с вериги. На останалите пунктове с Гърция пропускателният режим е нормален. Македонските гранични власти вече пропускат в двете посоки товарни автомобили през ГКПП "Деве баир", съпределен на ГКПП "Гюешево".
Продължава да е интензивен трафикът на товарни автомобили на българо-турската граница. На ГКПП "Капитан Андреево" има около 5 км от чакащи камиони на изход, на "Лесово" са около 2,5 километра.
Граничните пунктове със Сърбия са проходими при зимни условия.
На пунктовете с Румъния трафикът е нормален.

По градове
София
182 машини почистват столицата, улиците се обработват и срещу заледявания, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Пътищата към Витоша и в планината са затворени, има опасност от лавини.

Обстановката е усложнена заради продължаващия снеговалеж. Заради катастрофа на Горнобански път рано тази сутрин трамваите 4,5 и 11 се движиха само до ул. „Бъкстон”, но вече движението им е възстановено нормално.

От столичната община обявиха, че платените зони за паркиране - „синя“ и „зелена” днес не работят заради тежките метрологични условия. ЦГМ почиства с приоритет паркингите пред училища, детски градини и обществени сгради.

Пилот на самолет, излетял от София за италианския град Бергамо, е поискал аварийно връщане на летището, а после решил да продължи до Будапеща и да кацне там.


Причината е технически проблем в машината.

От МВР съобщават, че заради сигнала към аеропорта в столицата са били изпратени екипи на пожарната. Полетът се изпълнява от нискотарифна авиокомпания.

На летище София има анулирани полети от и за Рим и Париж, и от Варна. Полетите на летище София се изпълняват с известно отклонение от разписанието.

Закъсняват полетите от летище София за Франкфурт, Виена и Ларнака.

Пистата за излитане и кацане, пътеките за рулиране и перонът се почистват от снега. Извършват се антиобледенителни процедури на въздухоплавателните средства.

От летището призовават гражданите да се съобразят със зимната обстановка и да предвидят достатъчно време за придвижване. Заминаващите пътници да се явяват минимум два часа преди полета си.


Пловдив
Цялата налична техника на общинското предприятие „Чистота“ почиства Пловдив от снега и навяванията. 26 разпръсквача и 55 снегорина са по улиците на града от снощи, съобщава Дарик. Някои пътни артерии са обработвани вече над 6 пъти. Очаква се и утре в Пловдив времето да се задържи с вятър, снегонавявания и минусови температури, а снежната покривка да достигне 30 сантиметра.

Варна

Във Варна ситуацията като цяло е под контрол, заяви началникът на общинския отдел "Дейности по защита на населението" Купен Пашов.
Той добави, че заради вятъра се образуват снегонавявания, но по основните пътни артерии няма големи натрупвания. В първия ден от седмицата интензивният трафик причинява сериозни задръствания.
Кметът на Варна Иван Портних издаде заповед утре (27 февруари) да е неучебен ден и децата да почиват.

Бургас
Единствена жертва на студа в страната е в Бургас.
Мъж на видима възраст около 70 години се свлече внезапно на спирка на градския транспорт в Бургас на бул. „Христо Ботев”.

„Чухме, че човекът изведнъж тупна на земята и веднага след това се наведохме над него, той почти веднага спря да диша, обадихме се на тел. 112 преди 10 минути”, каза един от младежите. в 16:30 ч., пристигна и линейка, фелдшерът само констатира смъртта.
Пристанище Бургас е затворено заради силния вятър, студа и снега.

Плевен
Фериботът при Сомовит не работи.

Смолян
Със заповед задължавам превозните средства на обществения транспорт в Смолян да се движат със вериги и в града. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян кметът на Общината Николай Мелемов. По думите му заради неподготвени за движение при зимни условия шофьори на автомобили, от сутринта са възникнали няколко катастрофи в Смолян. „Затова ще издам заповед превозните средства от обществения транспорт – автобуси и таксита, да се движат с вериги и в града. Те превозват хора и затова трябва да се подходи отговорно в тази ситуация“, подчерта кметът. Той уточни, че въпреки снеговалежите и натрупаната снежна покривка, няма затворени пътища в общината, дори пътят за село Мугла, който е най-проблемен при снеговалеж, е проходим при зимни условия. В община Смолян няма населени места без ток. Кметът на Смолян апелира към водачите на моторни превозни средства да излизат с автомобили подготвени за движение при зимни условия или да не пътуват.


Училищна ваканция

Заради усложнената зимна обстановка редица училища в страната затварят врати. Непрестанният снеговалеж и вятър затруднява почистването на много пътища в няколко общини у нас. Достъпът до школа и забавачки е невъзможен, поради което учебните занятия са преустановени, пише kmeta.bg.

В община Лозница учениците излизат в дървена ваканция до сряда включително. Трите дни няма да се отучват, ще се преструктурира учебният материал, обясни началникът на Регионалното управление на образованието в Разград Ангел Петков.

На училище, само днес, няма да ходят три села в община Кубрат – Равно, Юпер и Бисерци.

Без учебни занятия в понеделник остават и четири училища в Русенска област. До селата Червена вода, Пиргово и Мечка не е успял да стигне училищният автобус, лошо е положението и в Сваленик. В Семерджиево пък занятията са намалени, заради прекъсване на тока.

Стопираха учебните занятия за 3 дни във всички школа на територията на община Оряхово. От администрацията на града са сигнализирали до регионалното управление на образованието за невъзможността да бъдат извозени децата до училище. Тежко е положението и в местното село Селановци, където на много места бе прекъснато и електрозахранването.

Извънредна ученическа ваканция обяви кметът на Община Враца Калин Каменов в дните 27 и 28 февруари. Детските заведения ще работят по преценка на директорите.

Заради влошената метереологична обстановка днес и утре са отменени още учебните занятия в осем учебни заведения на територията на две силистренски общини - Тутраканска и Главинишка. В Главиница не работят и детските градини, а в Тутракан има дежурни групи.

Училищните ръководства на средното училище „Христо Ботев”, началното „Васил Левски” и основното „Васил Априлов” в село Рабиша – община Белоградчик, разпуснаха учениците в двудневна снежна ваканция.

От утре също в рамките на два дни ще бъдат преустановени учебните занятия и в училищата в община Дулово.

Всички училища на територията на община Шумен излизат в дървена ваканция. Със заповед на кмета Любомир Христов дните 27 и 28 февруари са обявени за неучебни. Детските градини и яслите ще ряботят. Също до сряда няма да се учи във всички училища от община Никола Козлево. Днес и утре няма да се учи в село Мировци, община Нови пазар. В селата Хитрино и Живково от община Хитрино ваканцията е до 28 февруари.

В община Венец зимната обстановка е усложнена. Заради навявания е затруднено движението, затова част от учениците, които пътуват от населените места до училище "Н. Й. Вапцаров" в общинския център, не са успели да дойдат. Затова учебният процес се преустановява до сряда.

Кметът на Каолиново Нида Ахмедов обяви за неучебни 27 и 28 февруари за всички училища на територията на общината. Забавачкие пък няма да работят до 2 март.

Училища във Варненска област също обявиха дървени ваканции. Със заповед на кмета на Суворово Павлин Параскевов вторник и сряда са обявени за неучебни дни за учениците в града и в Чернево и Николаевка. Очаква се ваканции да бъдат обявени и в общините Аксаково и Вълчи дол.

Заради невъзможността за движение на училищните автобуси и студа учениците от община Бойница са пуснати в снежна ваканция.


Населени места без ток

Около 14.00 часа спешен авариен ремонт на съоръжение, собственост на държавния Електроенергиен системен оператор /ЕСО/, наложи временно изключване на подстанция "Белоградчик". В резултат за около 2 часа бе прекъснато електрозахранването на клиентите на ЧЕЗ Разпределение в град Белоградчик и населените места в общината: Вещица, Струнин дол, Върба, Сливовник, Рабиша, Раяновци, Ошане, Чифлик, Праужда, Пролазница, Крачимир, Стакевци, Дъбравка, Граничак и Салаш.
Общо 8239 клиенти на ЧЕЗ в Западна България са с прекъснато електрозахранване. Във Видин засегнатите абонати са 1948; в Плевен - 285; Благоевград - 966; Монтана - 393; Перник - 246; София - 539; София област - 650; Враца - 3212.
Аварийните екипи работят по места за отстраняване на всички засегнати клиенти от зимната обстановка.




Какво предстои?

Утре (27 февруари) в 27 области на страната с изключение на област Благоевград е в сила жълт код за ниски температури.
Минималните температури ще са от минус 10 до минус 5, а максималните утре ще са от минус 7 до минус 2.

Малък сечко реши да се покаже какво представлява и да изпрати зимата, която климатично свършва на 1 март. До 1 и 2 март ще има доста валежи. В планините ще натрупа 1 метър сняг”. Това предупреди в ефира на Нова тв климатологът Георги Рачев.

Причината е средиземноморския циклон, който минава над България и Румъния.

Това означава сняг, сняг, сняг, а в Североизточна България и Северна България и виелици”, обясни климатологът.


Веднага след този циклон, ще застъпи друг. Той ще мине над Южна България.

„Родопите ще ги затрупа сняг”, заяви Рачев.

След 2 март максималните температури ще станат положителни. На 3 март пък ни очаква дъжд и сняг. А затоплянето ще дойде към 8 март.







Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 858764
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930