Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2018 14:43 - Борисов постави срок на колегите си от Западните Балкани
Автор: radiovisioner Категория: Политика   
Прочетен: 863 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.02.2018 15:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Председателят на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти и премиерът на България Бойко Борисов откриха Инвестиционният форум за Западните Балкани, който се организира от Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/, пише новини.бг.

В конференцията участват лидери от всички страни от региона - премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама, на република Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай, на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. В делегацията на Борисов са министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.
„Трябва да има ясна перспектива за държавите от Западните Балкани. ЕБВР остава основен инвеститор в региона. От дълги години сме приятели на региона“, каза Сума Чакрабарти.


„Трябва да съумеем да се справим с конкуренцията. Трябва да направим всичко необходимо, за да отключим още повече инвестиции в региона, за да има повече ефективност. Но за да стане това, са нужни и структурни реформи – по-голям достъп до пазара на труда, повишаване на квалификацията на хората“, заяви Чакрабрати.
"Подпомагаме завършването на Коридорите 10 и 8. Работим и по проект за железопътна инфраструктура, който да свързва България и Македония", каза Сума Чакрабарти. „Форматът се превърна в реалност, в силно послание, което показва, че регионът на Западните Балкани е узрял“, посочи той. „Само миналата година лидерите на Западните Балкани са се срещали поне 10 пъти“, коментира президентът на банката. „Много е важно, че успяхме да привлечем вниманието към региона, за инвестиции и от международните организации“, обясни той. „Има много иновативни идеи на масата, ЕК успява добре да управлява процесите, за да приоритизираме някои от най-важните проекти“, коментира Сума Чакрабарти. „Днес ще подпишем Меморандум за разбирателство за фин на проекта Ц5 за следващите няколко години. ЕБВР ще допринесе с над 700 млн. евро“, заяви той. „Във фокуса ни са проекти, които свързват Западните Балкани с Гърция“, уточни президентът на банката. „Особено благодаря на премиера Бойко Борисов за подкрепата, която предоставя на Западните Балкани“, изтъкна той.
"Всичко, което е неуобходимо го има на Балканите. Те са райско място", заяви Бойко Борисов на Инвестиционния форум. "Ще се борим, колкото може по-бързо страните от Западните Балкани да се присъединяват към ЕС", поясни той.
"Oколо 5 млрд. евро ще струва изграждането на дигиталната инфраструктура във всяка една от държавите от Западните Балкани“, каза Борисов. „Инвеститорите вече дори няма да говорят с нас, ако нямаме бърз интернет“, коментира той.
"За изграждането на Коридорите са нужни 30 млрд. евро, а за войната в Южна Югославия дадохме 50 млрд. евро", напомни Бойко Борисов.
„На политическо ниво вече имаме успехите. Сърбия и Косово седят на един ред. Колкото и да ни е тежка историята, ако искаме регионът да просперира трябва да направим инфраструктурата си“, заяви премиерът. „В експедитивен план в четвъртък имаме среща с председателя на ЕК, който обикаля Балканите, вече конкретно да обявим кой какво ще финансира по инфраструктурата“, посочи той. „Всяка една от държавите има своите приоритети, хубаво е в четвъртък те да бъдат поставени“, допълни премиерът. „Постарали сме се да сложим на карти кое е построено, проектирано и колко финансиране изисква“, уточни той.
"Всеки да си напише домашното до четвъртък, когато имаме среща с председателя на ЕК и да покажем на Европа, че сме отлични ученици", обърна се Борисов към колегите си от страните от Западните Балкани. "Да покажем, че този интерес, който го има към Балканите е необратим и след нашето европредседателство", призова Борисов.
6


Основна цел на Инвестиционния форум е да събере лидерите от региона с потенциални инвеститори от цял свят и да бъдат обсъдени възможностите за привличане на повече подкрепа от частния, финансовия и публичния сектор за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти в Западните Балкани. Инициативата е част от поредицата срещи на върха, посветени на развитието и европейската перспектива на страните. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 858688
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930